13|04

Dames 9 neemt met overwinning afscheid van tweede klasse

Sliedrecht Sport Dames 9 heeft op een waardige manier afscheid genomen van de tweede klasse C. Op vrijdagavond 12 april heeft de ploeg van coach Piet Veth in de laatste speelronde van de competitie gewonnen van hekkensluiter Move4U Dames 3. In sporthal De Basis werd het 3-1 voor Sliedrecht Sport. Setstanden: 21-25, 25-13, 25-14 en 25-17.

VOORBESCHOUWING
Sliedrecht Sport Dames 9 heeft de laatste strohalm in de voorlaatste speelronde niet gegrepen. Koploper Haaften Kwiek Dames 1 was op zaterdag 6 april met 4-0 te sterk in sporthal Haaften. Op de ranglijst prijkt het woord ‘degradatie’ sindsdien achter Sliedrecht Sport Dames 9. De Sliedrechters hebben voor aanvang van het laatste duel 25 punten uit 21 gespeelde wedstrijden gehaald en staan daarmee op de elfde en voorlaatste plaats in de competitie.

Tekst en foto’s: Jelle den Toom

Move4U Dames 3 weet al langere tijd dat handhaving in de tweede klasse niet meer mogelijk is. De hekkensluiter won in de competitie alleen een keer van Sliedrecht Sport Dames 9. Verder incasseerde de ploeg uit Vlaardingen alleen maar 4-0 of 3-1 nederlagen. Move4U heeft 12 punten uit 21 wedstrijden verzameld en staat daarmee op de twaalfde en tevens laatste plaats van de ranglijst.

De vorige ontmoeting tussen beide ploegen was op vrijdag 30 november. In sporthal Holy in Vlaardingen was Move4U Dames 3 toen met 3-1 te sterk voor Sliedrecht Sport Dames 9.

SELECTIE
Coach Piet Veth kon vrijdagavond niet beschikken over Leanne (op reis) en de geblesseerde Ester. Ester (ze is aan het herstellen van een zware knieblessure) was wel van de partij om haar team aan te moedigen. Voor het eerst was ze weer in de sporthal waar ze op vrijdag 1 februari geblesseerd raakte. De selectie bestond vrijdagavond uit: Mariska, Joëlla, Rineke, Laura, Kimberley, Lisa en Sharita.

EERSTE SET
Mariska, Joëlla, Rineke, Kimberley, Lisa en Sharita begonnen aan de wedstrijd. De bezoekers kenden een bliksemstart en dwongen coach Piet Veth bij een 1-8 stand om de eerste time-out van de wedstrijd aan te vragen. De thuisploeg was in de eerste set te vergelijken met een stoomlocomotief, want de Sliedrechters kwamen wat moeizaam op gang. Toch knokten de dames zich terug tot 16-16. Daarna nam Move4U dankzij een misser van Sliedrecht en een ‘lucky ball’ weer wat afstand: 16-19. De thuisploeg vocht zich weer terug (20-20), maar moest daarna toezien hoe de Vlaardingers de eerste set met 21-25 binnensleepten.

TWEEDE SET
Coach Piet Veth stuurde Mariska, Joëlla, Rineke, Laura, Kimberley en Sharita het veld in voor de tweede set. Met dank aan enkele goede services van Kimberley pakte de thuisploeg een voorsprong (6-1). Daarna werden de Sliedrechters weer slordig, waardoor Move4U terug kon komen tot 11-10. Rineke zorgde er met een aantal goede aanvallen voor dat Sliedrecht Sport weer wat lucht kreeg. Bij 16-12 vroeg Move4U een time-out aan. Veel effect bleek deze korte pauze niet te hebben, want Rineke was warmgedraaid en ging verder met scoren. Door een sterke servicereeks van de aanvoerder pakte de thuisploeg de tweede set overtuigend: 25-13.

DERDE SET
Joëlla, Rineke, Laura, Kimberley, Lisa en Sharita begonnen aan de derde set. Het begin van de derde set was iconisch voor het seizoen van Sliedrecht Sport Dames 9. Met aan de ene kant: het harde werken dat niet werd beloond en aan de andere kant: de slechte concentratie die in de nodige tegenpunten resulteerde. Toch pakte Sliedrecht Sport na een 5-5 stand de voorsprong. Bij 10-6 staken de Vlaardingers de koppen bij elkaar, maar ook deze keer had dat weinig effect. Door punten van onder andere Joëlla en Sharita liep de thuisploeg weg bij de hekkensluiter: 19-10. Move4U deed nog iets terug met een mooi bekeken balletje en een goed blok. Kimberley was in de slotfase met enkele goede services belangrijk en Lisa maakte uiteindelijk de beslissende: 25-14.

VIERDE SET
Coach Piet Veth liet zijn opstelling in de vierde set staan. Door goede aanvallen en services van Rineke konden de Sliedrechters bij 8-5 langzaamaan aan de overwinning gaan denken. Move4U vocht zich terug in de set (9-9), maar dankzij punten van Sharita kwam de thuisploeg weer op voorsprong. Bij 13-10 kwam Mariska weer binnen de lijnen en ging Lisa naar de kant. Door goed aanvalsspel van Sharita kwam Sliedrecht Sport in de laatste set niet meer in gevaar. Wel was de ploeg bij vlagen nonchalant, waardoor de dames onnodig tegentreffers moesten incasseren. Toch won Dames 9 de laatste set verdiend: 25-17.

NABESCHOUWING
Voor Dames 9 zit de competitie er nu op. Met 29 punten uit 22 wedstrijden is de ploeg van coach Piet Veth op de elfde plaats geëindigd. Dames 9 degradeert en daardoor komen de Sliedrechters in het seizoen 2019-2020 waarschijnlijk uit in de derde klasse. Mogelijk is Move4U Dames 3, dat ook is gedegradeerd, dan weer een van de tegenstanders.