31|01

Edwin Koene blikt vooruit op het treffen met Chieri

Sporthal De Basis is voor de derde keer dit seizoen het strijdtoneel voor een avondje Europees volleybal. Dat wordt genieten. In de strijd om de CEV Volleyball Challenge Cup 2023 Women zijn de overgebleven acht teams inmiddels aanbeland in de kwartfinale. De dames van Sliedrecht Sport wachten hierin een opponent van formaat, namelijk het Italiaanse Reale Mutua Fenera CHIERI.Edwin Koene blikt vooruit op het treffen met Chieri

Foto: Pim Waslander

CHIERI dus. Een plaatsje ten zuidoosten van Turijn. Maar ook de huidige nummer vijf van de sterke Italiaanse competitie, de Lega Volley Femminile. En daar zijn ze op dreef, want de laatste vijf competitiewedstrijden werden allemaal gewonnen. De laatste tegen het Macerata van international Laura Dijkema. Na 76 minuten stond de 0-3 (12-25, 18-25 en 22-25) op het scorebord. Aanstaande zondag wacht de uitwedstrijd tegen koploper en gedoodverfde titelkandidaat Conegliano, met Robin de Kruijf.

Het bekertoernooi verliep minder voorspoedig voor CHIERI. De ploeg wist zich vorige week woensdag niet te plaatsen voor de Final Four. Van Novara werd na een spannende ontmoeting met 3-1 (25-19, 25-23, 23-25, 27-25) verloren. Coach Giulio Cesare Bregoli kan zich dus focussen op de competitie en de Europese Challenge Cup.

Zoals gezegd zijn er in laatstgenoemde competitie nog acht teams over. Behalve Sliedrecht Sport en CHIERI zijn dat Jedinstvo STARA PAZOVA (Servië), AJM FC PORTO (Portugal), VfB SUHL Thüringen (Duitsland), VK PROSTEJOV (Tsjechië), Asterix Avo BEVEREN (België) en C.S.M. LUGOJ (Roemenië).

Met CHIERI als tegenstander in deze kwartfinale heeft Sliedrecht Sport het niet getroffen. De Italiaansen zijn de favoriet voor de eindzege in de Challenge Cup. Zij versloegen op weg naar het duel van vanavond achtereenvolgens OK GACKO uit Bosnië en Herzegovina, LEGIONOVIA S.A. uit Polen en het Griekse Panathinaikos ATHENS met Maret Grothues. Alleen in Athene werd het even spannend toen Panathinaikos de tweede set won. Maar in set drie stelde CHIERI orde op zaken en won het, na de 3-0 thuiszege, uiteindelijk met 2-3.

Het thuisduel tegen Panathinaikos begon CHIERI met de aanvalsters Héléna Cazaute (nr. 1) en Francesca Villani (9), middenblokkeerders Camilla Weitzel (17) en Brione Butler (10), diagonaal Kaja Grobelna (8), spelverdeelster Francesca Bosio (4) en libero Ilaria Spirito (5). Tijdens het bekerduel afgelopen week tegen Novara begon coach Bregoli met bijna dezelfde basis. Alleen Butler moest plaatsmaken voor Alessia Mazzaro (12).

De opvallendste naam binnen de selectie van CHIERi is die van Kaja Grobelna. De 28-jarige in Polen geboren, maar in 2013 tot Belgische genaturaliseerde diagonaalspeelster, begon haar professionele carrière in 2012 bij Asterix Kieldrecht in België. Via Stuttgart en Lodz belandde ze in 2018 bij Arsizio in Italië. Het seizoen daarop maakte de 1.88 meter lange Belgische de overstap naar CHIERi. Grobelna is een belangrijke steunpilaar bij CHIERI getuige haar gescoorde punten elk duel. Tegen Novara was ze goed voor 19 punten. In de laatste competitiewedstrijd tegen Macerata scoorde Grobelna 18 punten. Overigens was ook aanvalster Héléna Cazaute op dreef tijdens deze twee wedstrijden met respectievelijk 19 en 16 punten.

Het mag duidelijk zijn dat Sliedrecht Sport in dit duel de underdog is. De blauw-witten bereikte deze Europese kwartfinale ten koste van het Montenegrijnse Galeb Liko Soho BAR en HOLTE IF uit Denemarken. Wat betreft het Nationale Bekertoernooi doen we het beter dan CHIERI. Door een, weliswaar moeizame, 2-3 zege in Capelle aan den IJssel tegen topdivisionist VCN plaatste de ploeg van Elroy Bezemer zich voor de kwartfinale van de beker.

In de competitie daarentegen heeft Sliedrecht Sport dit jaar al de nodige punten verloren. Verlies was er tegen Zwolle (1-3) en afgelopen zaterdag verrassend tegen Assen (3-0). Van rode lantaarndrager FAST werd thuis nog net met 3-2 gewonnen.

Maar, Europees volleybal is toch net weer even anders. Zeker tegen zo’n toptegenstander als CHIERI. Ook al zijn de winstkansen van Sliedrecht Sport misschien klein, de meiden zullen alles geven om er een mooie wedstrijd van te maken. Datzelfde geldt voor de return volgende week in de Palestra PalaFalfenera aan de Via della Resistenza, 22 in Chieri (zoek even op in Google). En, zoals Elroy twee weken geleden al opmerkte: ‘’We moeten deze twee wedstrijden vooral gaan genieten.’’

En dat moet u vanavond ook maar doen. Genieten.

Veel kijkplezier!

Edwin Koene


Terug naar nieuws overzicht


Business Club