05|06

Interview Marius Versluis: ‘springplank naar de toekomst’

Bij Sliedrecht Sport zijn we trots op onze rijke clubgeschiedenis. Het blijft dan ook altijd weer bijzonder als er een, voor velen ‘oude bekende’ op onze radar verschijnt met verhalen over toen en nu. In dat kader belden we met Marius Versluis, voormalig voorzitter van de Sliedrechtse Volleybal Vereniging en vroegen hem het hemd van het lijf over zijn tijd bij de club.

Interview Marius Versluis: ‘springplank naar de toekomst’

De Springplank... toen er nog gesport kon worden.

Zoals wel meer initiatieven in het afgelopen jaar, vond ook dit interview op afstand plaats. Een behoorlijke afstand, over de grens naar Portugal. Met een uur tijdsverschil belden we vanuit een zonnig Sliedrecht naar het op dat moment regenachtige Percelada, waar Marius woont. Aan de lijn de oud-voorzitter van de volleybal afdeling van de Algemene Sportvereniging Sliedrecht Sport 56, Marius Versluis. “Ik sporte zelf bij de volleybal afdeling van de sportvereniging en ben daar aan het einde van de jaren 60 voorzitter, trainer en coach geweest. We hebben gefocust op het opzetten van de jeugdafdeling. Voor zowel jongens- als meisjesteams hebben we de sport weten te verbreden binnen Sliedrecht.”

Marius blijft blauw-met-wit!

Uitvaartcentrum
“In deze tijd was er geen jeugdopleiding zoals de club die nu kent. We zijn begonnen met een groep jongens waarmee we aanvankelijk in ‘De Springplank’ aan de Jan Steenstraat gingen spelen (red: Dat was toen een binnenzwembad en sporthal en is inmiddels verbouwd tot uitvaartcentrum De Drechtstreek).”

“Later verhuisden we naar sporthal ‘De Valk’, die toen nieuw werd gebouwd. Al snel bleek dat deze groep een mooie selectie was om de strijd aan te gaan om het Nederlandse Jeugd kampioenschap volleybal, waar we uiteindelijk de finale hebben weten te halen. Het was nog spannend of we het wel zouden redden met de voltallige selectie. Bert Boogaard zat destijds op de politieschool en kreeg geen vrij voor het toernooi. Uiteindelijk heb ik hiervoor de burgemeester van Sliedrecht benaderd en via deze weg ervoor weten te zorgen dat Bert toch met ons mee kon naar de finale. Gelukkig maar, want we zijn op dit toernooi 2e geworden.”

Van jeugd naar H1
Marius vertelt vol trots over de prestaties die hij, als trainer en coach met de jeugdopleiding heeft weten te behalen. “Met de jongens uit het jeugdteam hebben we na het succes van het NOJK een Heren 1 gevormd. Datzelfde jaar zijn we gepromoveerd naar de Promotieklasse, met alleen maar jonge jongens en één oude rot: Kees Vreeling.”

Steeds meer talentvolle jongens en meisjes sloten zich aan bij de club en mede dankzij het enthousiasme van het bestuur van destijds met onder andere Marius, kwam ook het spelen van toernooien op de agenda. “Met een groeiende jeugdafdeling werden ook internationale toernooien steeds interessanter. Na groen licht van de vereniging hebben we met de jeugd meerdere malen meegespeeld op een toernooi in Denemarken. Per trein zijn we vanuit Utrecht Centraal naar Frederikshavn afgereisd, waar tijdens het lange wachten onderweg wel wat perronslampen zijn gesneuveld tijdens het overspelen met de bal.”

Kat in ‘t bakkie
Zelf heeft Marius ook de nodige ervaring opgedaan als fanatiek sporter. In de Promotieklasse Heren speelde hij als spelverdeler. “Mijn specialiteit was toch wel de steekbal op de middenman”, vertelt hij. “Door mijn lengte kon ik ook goed blokkeren en was ik sterk aan het net. Dit zag je destijds nog niet zo veel. De bal naar buiten werd natuurlijk veel gespeeld binnen de meeste teams. ik stond dus vaak op de goede plek om juist die bal te blokkeren. Veel buitenmannen werden hierdoor destijds in moeilijkheden gebracht: bij een scherpe bal was het ‘kat in ’t bakkie’”.

Portugal
Na zijn jaren bij Sliedrecht verhuisde Marius naar Dordrecht. Volleybal zette hij door bij de Dordtse club Futora. Ondanks dat was hij nog vaak in Sliedrecht te vinden en volgde de wedstrijden in De Valk, De Lockhorst en later ook in De Stoep. “Toen ik mijn vaders bedrijf overnam ging het werken niet langer samen met mijn functie binnen de club. Ondanks dat ben ik, ook na mijn vertrek uit Sliedrecht, de club altijd blijven volgen. Zelfs nu ik in Portugal woon volg ik alle wedstrijden via de livestream. In het verleden riep speaker Wim dan altijd: “er kijken zelfs mensen vanuit Portugal mee”.

Club van 100
Marius komt nog elk jaar over naar Nederland waar hij dan ook altijd een wedstrijd bezoekt in sporthal De Basis. Recent werd hij getipt over de website en de Club van 100. “Toen ik daar over hoorde heb ik me er direct voor aangemeld. Ik ben de club altijd blijven volgen en kom nog steeds graag naar een wedstrijd kijken als ik in Nederland ben. De laatste keer had ik geluk. Het was Super Saturday dus ik heb zowel de heren als dames zien spelen die avond, beide op het hoogste niveau van Nederland. Sliedrecht Sport is en blijft een mooie club, het hoge niveau van de eerste teams en de jeugdopleiding, daar mogen we trots op zijn.”

 

Interview en tekst: Fabiënne Struijs


Terug naar nieuws overzicht


Business Club