19|03

Overzicht Ere- en Topdivisies: alleen Heren 2 wint

Verslagen: Vizier op Volleybal. Foto: Peter Verheijen

Heren 1
Sliedrecht Sport vs. Orion werd een vijfsetter, waarbij de thuisploeg na een 1-2 achterstand in sets erin slaagde om de tiebreak af te dwingen. Setstanden tot aan 2-2 waren 25-23, 20-25, 15-25 en 25-17. In de vijfde set kon Orion na 11-11 met de side out en een breakpoint het verschil maken. (11-13). Na de side out van Sliedrecht herhaalden ze die volgorde nog een keer en pakten met 12-15 de 2-3 zege.

Colin Zuijdgeest maakte 22 punten voor Orion, collega Jasper Diefenbach scoorde 16 keer, waarvan 5 blokkerend. Youri Ebbelaar van Sliedrecht maakte er ook 16, Marius den Hartog kreeg er een dozijn achter zijn naam. Orion behaalde aanvallend (44 om 63 punten) het meeste verschil. Sliedrecht scoorde via de opslag (12 om 8) beter en had minder directe fouten (23 om 31) die een punt voor de tegenstander opleverde. Blokkerend werd het 10 om 11.

Dames 1
Sliedrecht Sport had de betere start en nam via scores van Louise Bijlsma vlot een 4-8 voorsprong in de eerste set, waarop Apollo 8 de time out inging. Evie van Kerkvoorde hield Sliedrecht met haar scores voor 8-11 en 9-13 buiten bereik van de thuisploeg, maar daar kwam verandering in toen eerst Charlotte Haar een ace via de netband serveerde voor de 11-13 en Jorieke Bodde na de time out van Sliedrecht bij 13-14 de gelijkmaker liet noteren.

Een serie foute opslagen maakte er 19-18 van, een voetfout over de middellijn bracht Sliedrecht bij 21-22 weer aan de leiding. Louise Bijlsma scoorde de 22-23 en 23-24, waarmee Sliedrecht als eerste de kans kreeg om de set te beslissen. Na scores van Jette Kuipers en Jorieke Bodde zette Rianne Vos met een ace Apollo 8 bij 26-25 voor het eerst op setpoint. Ook bij 27-26 werd het setpoint niet benut, dat gebeurde wel na 28-27 toen Roos Wessels met een ‘dankjewel’ score de stand op 28-26 en 1-0 bracht.

Sliedrecht Sport gaf in de eerste helft van de tweede set veel punten weg, tot aan 11-8 hadden ze al zes keer voor Apollo gescoord, die deze punten uiteraard dankbaar liet bijschrijven. Bij 11-11 hadden de gasten de schade hersteld en na 14-14 pakten ze met een score van o.a. Evie van Kerkvoorde de 14-16 voorsprong, waarop de thuisploeg de kantlijn opzocht.

Dat had succes (16-16) maar even later ook weer niet (16-19) en na de 17-20 weer wel. Al blijft het natuurlijk nog maar de vraag of de time out toen nog doorwerkte met name in de serve van Carlijn Koebrugge en de scores van Roos Wessels en Jette Kuipers. Feit is wel dat Apollo van 17-20 achter met Carlijn Koebrugge aan serve de tussenstand naar 22-20 tilde en na 22-21 daar een driepunter voor de 25-21 op liet volgen.

Met 2-0 voor, op naar de derde set. Daarin moest Apollo 8 na de 7-7 gelijke stand in de achtervolging. Sliedrecht liep uit naar 9-14, maar had geen weerwoord toen de thuisploeg met een serie van vijf punten op rij de stand bij 14-14 in evenwicht bracht. Bij 14-17 haalde Thijs Oosting de thuisploeg naar de zijlijn, maar dat sorteerde geen effect.

Sliedrecht liep uit naar 15-20, in de finale van de set lukte het Apollo nog om de achterstand tot op twee punten terug te brengen (20-22), maar de trefzekere Iris Vos voorkwam dat de gasten na drie sets de kleedkamer konden opzoeken. Zij zette Sliedrecht op 20-24, Elroy Bezemer nam de eerste time out in deze set op bij 22-24, een kill-block van Charlotte Haar, maar zag het eerste punt na de pauze naar Apollo 8 gaan (23-24). Iris Vos, de topscorer in Borne, besliste daarna de set met haar laatste punt in deze set.
In de vierde set maakte Apollo de winst perfect. Via 25-20 beslisten ze de wedstrijd met 3-1. Tot aan 19-19 had Sliedrecht terdege kans om er een tiebreak uit twee slepen, want gedurende de set hadden ze bij 4-5 en 11-13 voorgestaan en waren de achterstanden bij 15-13 en 18-16 ook weer vlot van de borden gespeeld. Echter een serie van vijf punten in de beslissende fase van de wedstrijd, die de stand van 19-19 naar 24-19 tilde, was beslissend. Met 25-20 bleven alle punten in Borne.

Apollo 8 had met 77 om 72 punten de betere eigen score, die via 61 om 58 aanvallende punten, 10 om 6 blokpunten en 6 om 8 aces tot stand kwam. De lagere foutenlast (21 om 25 directe punten voor de tegenstander) was ook in hun voordeel. Topscorer van de partij werd Iris Vos van Sliedrecht met 24 punten. Haar teamgenote Evie van Kerkvoorde scoorde 17 keer. Bij Apollo 8 kwam Jorieke Bodde tot 17 punten en Jette Kuipers tot 14.

Heren 2
Protos vs. Sliedrecht Sport Heren 2 eindigde met een zege in drie sets. Voor de bezoekers uit Sliedrecht uiteraard, die met 20-25, een hele ruime 13-25 en 19-25 snel klaar waren met de thuisploeg. Daarmee werd wat terrein ingelopen op koploper Volley Tilburg. In hun wedstrijd tegen Inter Rijswijk was het na vier sets volledig in evenwicht voor wat betreft de sets en de gescoorde punten. Op 25-22 in de eerste set volgde 22-25, op 19-25 in de derde volgde 25-19. De bezoekers uit Rijswijk haalden daarna het huzarenstukje uit door Volley Tilburg in eigen hal de eerste nederlaag van het seizoen toe te brengen. Via de 10-15 ook nog eens met duidelijke cijfers.

Dames 2
US Dames 1 vs. Sliedrecht Sport Dames 2 werd een 2-3 zege voor de Amsterdammers. Na de 28-26, 15-25 en 23-25 slaagde Sliedrecht Sport D2 erin via 25-20 in de wedstrijd te blijven en de kans op de overwinning (en de revanche voor de uitnederlaag in Amsterdam) in eigen hand te houden. US Dames 1 was echter in de tiebreak met 9-15 de betere ploeg.