24|10

Saskia van Hintum: ‘Het wordt voor Sliedrecht een bijzonder lastige opgave’

Saskia van Hintum was, twaalf jaar geleden, de opvolger van Vera Koenen als hoofdcoach bij Sliedrecht Sport. Van 2006 tot 2009 leverde zij een groot aandeel in het groeiproces van de dames van Sliedrecht Sport. Hoe kijkt zij naar Oranje, Sliedrecht Sport en de wedstrijd met Stuttgart?

Saskia van Hintum: ‘Het wordt voor Sliedrecht een bijzonder lastige opgave’

Na Sliedrecht Sport heeft Saskia tal van functies bekleed bij de NEVOBO, was ze zeer betrokken bij de opkomst van het nationale beachvolleybal,én assistent-coach aan de zijde van Giovanni Guidetti. Inmiddels staat ze als hoofdtrainer aan het begin van haar derde seizoen bij de Ladies in Black uit Aken, uitkomend in de Duitse Bundesliga. Daarnaast was Saskia actief als assistent-trainer bij het nationale damesteam van Duitsland tijdens het afgelopen WK in Japan.

Wat beschouw je eigenlijk als hét hoogtepunt uit jouw jaren bij Sliedrecht Sport?
“Dat was toch wel de winst in De Stoep tegen Rode Ster Belgrado. We waren al uitgeschakeld in het toernooi, maar hebben er vervolgens toch een prachtige wedstrijd van weten te maken tegen een internationaal gelouterde ploeg. De Stoep ging compleet uit zijn dak. Het was een onvergetelijke avond!”

Hoe heb jij vrijdagmorgen de halve finale van Oranje tegen Servië beleefd?
Vroeg de wekker gezet om niets te hoeven missen! Je bent er nog altijd nauw bij betrokken, omdat met Kirsten, Nicole en Marrit drie van mijn speelsters bij Oranje zitten en je natuurlijk Nederlandse bent en blijft, die ook zeer intensief met veel van deze spelers heeft gewerkt. Ik denk dat Servië uiteindelijk heeft gewonnen omdat het net iets meer mogelijkheden heeft in de aanval, de selectie iets breder is, en ze daardoor net dat ene streepje voor hebben gehad.Maar onze meiden hebben er geweldig voor gevochten. Het was echter nét niet genoeg. Overigens ben ik niet van mening, dat sterspeelster Tijana Boskovic het verschil maakte. Ze hadden met Mihajlovic nog een extra troef, die een behoorlijke duit in het zakje heeft gedaan. De wereldtop zit heel dicht bij elkaar.”

Je was assistent trainer van de Duitse meiden ook in Japan, hoe is het toernooi verlopen?
“De Duitse nationale ploeg heeft de stijgende lijn in Japan door kunnen trekken, we hebben daar een constant niveau neer kunnen zetten. Alleen was op het laatst het pijpje leeg. Fysiek heeft dit toernooi heel veel kracht gekost. Daarom was het in de laatste wedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek niet meer optimaal en zijn we door de (0-3) nederlaag in plaats van 10e nu 11e geworden. Ook niks mis mee overigens. Men is tevreden over de prestatie van Duitsland in Japan.”

Is het niet vreemd om op een gegeven moment tegen Nederland te moeten spelen?
“Nee hoor, dat valt wel mee. Je bent nu éénmaal professional en je tracht je werk zo goed mogelijk te doen. Je doet de dingen die je normaal ook doet, met dezelfde intentie en inzet en dan zet je bepaalde sentimenten even opzij.”

Wat mogen we verwachten van de wedstrijden tegen MTV Stuttgart?
“Je mag niet vergeten dat het verschil in niveau tussen de Duitse Bundesliga en de Nederlandse Eredivisie erg groot is. Vrijdag hebben we met Ladies in Black in Apeldoorn tegen Alterno gespeeld en dan wordt dit verschil in niveau duidelijk zichtbaar. MTV Stuttgart werkt met een groot budget. Zij kunnen dus goede speelsters aantrekken en spelen daardoor ook continu om de prijzen. Veel kwaliteit, maar vooral ook veel ervaring. Dat is MTV Stuttgart. Het gaat voor Sliedrecht Sport een bijzonder lastige opgave worden. Maar probeer vooral te genieten van de uitdaging en de ervaring, zou ik tegen de meiden van Sliedrecht Sport willen zeggen.”

Waar liggen je ambities nog anno 2018?
“Over een paar maanden ga ik met het bestuur van Ladies in Black om de tafel zitten. Na dit seizoen loopt mijn contract in Aken af. Ik heb begrepen dat zij graag met mij door willen. Voor mij moet er altijd sprake zijn van een bepaalde uitdaging, zowel qua prestatie als ook in de organisatie en ontwikkeling van de club. Ik ben geen broodtrainer. Voor mij spelen andere belangen zoals ik die net heb aangegeven een grotere rol. Ik wacht af wat er op mijn pad komt en ga dan rustig nadenken over wat ik ga doen. Dit seizoen gaat Ladies in Black voor het eerst in de clubhistorie ook Europees! We spelen tegen de winnaar van Famalicao uit Portugal tegen Laguna Tenerife. We pakken dus sowieso het vliegtuig naar het zuiden. Dat is een ding dat zeker is!“


Terug naar nieuws overzicht


Business Club