06|08

Trainer Mark van Rijsbergen: ‘groei doormaken met je team is het allerleukste!’

Mark van Rijsbergen is al sinds hij zelf volleybalt onderdeel van de harde kern CMV-trainers en coaches. Nadat hij zijn vader en broer aan het werk zag als trainer, begon het ook bij Mark te kriebelen. Inmiddels is hij al zeven jaar actief als trainer bij de CMV. Naast het trainen en coachen van de jongste jeugd van Sliedrecht Sport, is hij ook nog eens actief als speaker en DJ op de zaterdagavond. Volleybalbloed stroomt duidelijk door zijn aderen en vandaag vragen we hem het hemd van het lijf over het trainerschap!

Trainer Mark van Rijsbergen: ‘groei doormaken met je team is het allerleukste!’

Door: Dorijn Boogaard

Hoe is het zo gekomen dat je trainer bent geworden bij Sliedrecht sport?
Ik ben trainer geworden, gelijk in het jaar dat ik ook ben begonnen met volleyballen bij Sliedrecht Sport. Ik vind het leuk om samen te werken met anderen en leren hoe je beter wordt in iets. Daardoor wilde ik graag naast zelf te volleyballen, ook anderen leren hoe zij beter kunnen worden in volleybal. Op die manier ben ik terecht gekomen bij de jongste jeugd, de CMV. Daar kreeg ik al gelijk mijn eigen team met daarbij wat begeleiding. Daarna ben ik nooit meer weg gegaan!

Wat is er zo leuk aan het trainerschap?
Ik vind het trainerschap zo leuk door de gezelligheid en de band die je uiteindelijk hebt met een team, maar daarbij ook dat je ze ziet ontwikkelen. Je ziet dat ze beter worden, dingen bereiken en prestaties leveren. De uitdaging van iemand die begint met volleyballen beter te zien worden en te begeleiden in die groei, dat vind ik het leukste aan het trainerschap!

Wat was jouw hoogtepunt tot nu toe?
Mijn hoogtepunt is dat ik een keer een team training heb gegeven waarbij er heel veel variatie was in hoe kinderen waren, onder wie 1 iemand bij die erg verlegen was. Die werd vaak boos op zichzelf door foutjes en daar heb ik intensief bij begeleid. Mijn hoogtepunt was dat ik daar echt een grote vooruitgang zag in de zelfverzekerdheid! Daarbij kwam ook de groei in het volleyballen! Verder is kampioen worden natuurlijk altijd superleuk, maar groei doormaken met je team is het allerleukste.

Hoeveel tijd ben je er gemiddeld aan kwijt?
De tijd die ik tijd ben aan trainen en coachen bestaat uit voorbereidingstijd en de trainingen. Dat is 2 uur voor training geven en qua voorbereidingstijd is er veel materiaal beschikbaar waardoor ik ongeveer een uurtje kwijt ben om twee trainingen voor te bereiden.

Wat raad jij een beginnende trainer/coach qua do’s en don’t aan?
Ik zou vooral afraden om boos te worden op een team of negatieve dingen aandacht te geven, maar juist te gaan kijken hoe het beter kan. Op die manier kun je op een positieve manier aankaarten hoe het beter kan. Het werkt vaak om een nieuwe oefening te starten en van tevoren aan te geven dat er puur gelet moet worden op het punt waar nog verbeterd kan worden. En vooral gewoon plezier hebben! Zorg ervoor dat je training met spelletjes is die volleybal gerelateerd zijn, zodat ze spelenderwijs gewoon dingen leren.

Het is gezellig met de trainers onderling en het is fantastisch om je team te zien groeien. Daarnaast kun je er zelf ook heel veel van leren. Ik raad het daarom ook echt iedereen aan!

Interesse om trainer en/of coach bij Sliedrecht Sport te worden? Neem contact op met de commissie breedtevolleybal.


Terug naar nieuws overzicht


Business Club