27|10

Voorbeschouwing en programmaboekje Europacup

Vanaf 19:30 uur vanavond is er voor het eerst sinds twee jaar weer eens een Europese volleybalwedstrijd op Sliedrechtse bodem. Dat wordt genieten van topvolleybal in de eigen De Basis. Carel van Rijsbergen blikt alvast vooruit en ook het programmaboekje is inmiddels beschikbaar...

Voorbeschouwing en programmaboekje Europacup

Foto: Pim Waslander

Europees kristallen jubileum

Alweer voor het vijftiende seizoen zullen de dames aantreden in een Europese competitie en staan in ieder geval wedstrijd 61 en 62 op het programma. Een prachtig aantal waarmee de blauw-witten de koppositie over van Arke/Pollux overnemen, daar waar het om aantal gespeelde Europese wedstrijden gaat. Groot compliment daarmee ook aan iedereen die het mogelijk maakt en heeft gemaakt om tot deze successen te komen.

In de afgelopen veertien seizoenen en zestig wedstrijden werd er 24 maal gewonnen, waarvan één keer in de golden set. Het zou een mooie prijsvraag kunnen zijn, maar we zullen u niet langer in spanning houden… dat was in Athene op 18 december 2013 tegen AEK Athene (met een setstand van 14-16 in die golden set). Wie erbij was weet zich deze wedstrijd nog zeker te herinneren en niet alleen vanwege het scoreverloop.

Door: Carel van Rijsbergen

Onze komende tegenstander van dit seizoen, het Belgische Hermes Oostende, heeft ook een grote staat van dienst op het vlak van Europese wedstrijden. In 1971 kende hun eerste Europese wedstrijd ook een Nederlandse tegenstander, het Heerlense Bekkerveld (later VCH). Nadien werd er bijna jaarlijks Europees gespeeld en staat de teller bij onze Zuiderburen inmiddels op 78 wedstrijden. In al die wedstrijden werd nog maar drie keer tegen Noorderburen gestreden, naast Bekkerveld waren dat Starlift Voorburg in 1982 en Weert in 2013.

Fanny Lafeber
Hermes Oosende, dertienvoudig Belgisch landskampioen en zevenvoudig bekerwinnaar van België was in de jaren ’70 toonaangevend in het damesvolleybal en werden in die tijd tien keer op rij kampioen. Het laatste succes stamt uit seizoen 2019-2020 toen zij ten koste van Asterix Avo Beveren de bekerfinale wonnen. De selecties van Oostende hebben in de afgelopen jaren ook de nodige Nederlandse speelsters gekend zoals Esther Hullegie (seizoen ‘15-‘16) en Maureen van der Woude (seizoen ‘19-‘20). Ook de huidige selectie kent een viertal Nederlandse speelsters, waarvan twee met een verleden bij Sliedrecht Sport. Fanny Lafeber (inmiddels 42 jaar!) speelde drie seizoenen (2008-2011) in het blauw-wit en maakte ook de nodige Europese successen mee. Lisa Nobel speelde nog in Dames 2 voordat zij in het Talentteam ging spelen. Daarnaast maken ook Loladina Zwaanswijk (zus van onze Dames 2-speelster Alaska) en Merle Baasdam (zes seizoenen Set-Up ’65) deel uit van de groen-gele equipe uit Oostende.

Ten opzichte van vorig seizoen, waarin Oostende als vijfde eindigde, is de selectie maar op drie plaatsen gewijzigd en waren er dus negen blijvers. Opvallende nieuwkomer is de voormalig aanvoerder van de Yellow Tigers: Charlotte Leys. Met de Belgische nationale ploeg werd zij in 2013 derde op het EK, maar ook in clubverband (topclubs in Polen en Turkije) wist zij de nodige topklasseringen te noteren en is deze geroutineerde passer/loper (32 jaar) een welkome aanvulling.

Kwartfinale
Vanavond zal er dan ook een geroutineerde ploeg aan de andere kan van het net in Sporthal De Basis te zien zijn. Een ploeg die ook al de nodige Europese ervaring heeft en in het seizoen ’17/’18 de kwartfinale in de Challenge Cup haalde. Daarin werd verdienstelijk tegenstand geboden aan de uiteindelijke finalist, het Turkse Aydin Buyukschir.
Op voorhand is het daarom lastig te zeggen wie zich in deze komende krachtmetingen de favoriet mag noemen. Op basis van de laatste klassering in de competitie is Sliedrecht Sport dat, maar we weten ook hoe lastig het afgelopen seizoen is geweest in verband met de covid maatregelen. Ook Hermes Oostende had daar mee te maken en koos ervoor, met nog drie andere ploegen, om later aan te sluiten in de competitie met als consequentie dat er veel wedstrijden in een korte tijd moesten worden afgewerkt.

De winnaar van deze tweestrijd zal het op moeten nemen tegen Ladies Volley Limburg (Genk). Voor ons opnieuw dus geen vliegreis maar een bestemming die per bus ook prima bereikbaar is en voor Oostende een competitietegenstander.

Via deze link vind je het programmaboekje voor vanavond.

De entree is gratis en de wedstrijd wordt ook live via deze website uitgezonden.


Terug naar nieuws overzicht


Business Club