22|11

Voorbeschouwing: Europees wéér van de partij

Voor alweer het zestiende seizoen in de geschiedenis zullen de dames aantreden in een Europese competitie. Inmiddels werden in de afgelopen vijftien seizoenen al 23 verschillende landen bezocht en daar wordt dit seizoen weer een nieuwe aan toegevoegd, namelijk Montenegro. Morgen wordt de thuiswedstrijd tegen OK Galeb Bar in sporthal De Basis gespeeld, op woensdag 30 november wordt de uitwedstrijd in Bar afgewerkt. Carel van Rijsbergen blikt alvast vooruit.

Voorbeschouwing: Europees wéér van de partij

Foto: de tegenstander van morgen en volgende week woensdag: OK Galeb BAR

Montenegro is met een oppervlakte van bijna 14.000 vierkante kilometer (ter grootte van Vlaanderen) en een inwonersaantal van 650.000 (waarvan 180.000 in de hoofdstad Podgorica) wellicht wat minder bekend in Nederland, maar dit buurland van Kroatië heeft de bezoeker veel te bieden. De lange prachtige kuststrook met het mediterrane klimaat, het Skadarmeer en de vele nationale parken.

Gedomineerd
Met 2.200 actieve volleyballers in het land is het volleybal er een kleine sport, maar zien we ook dat de nationale teams aan een opmars bezig zijn. Veel internationals spelen in buitenlandse competities en zorgen ervoor dat het niveau in de afgelopen jaren duidelijk omhoog is gegaan. In eigen land werd tot voor kort de competitie bij de dames gedomineerd door het team van Luka Bar, óók afkomstig uit de havenstand Bar. Zij werden in de periode 2012-2021 achtmaal op rij kampioen. Tot afgelopen seizoen… Toen werd de titel in een rechtstreekse confrontatie door OK Galeb Bar veroverd en was ook de beker (opnieuw) een prooi voor deze stadgenoten. Beide teams komen niet alleen uit dezelfde stad maar spelen ook nog eens in dezelfde thuishal.

Gissen
Over de kracht van deze Europese tegenstander is op het moment van schrijven nog niet zoveel bekend. Het blijft dus nog even gissen wat we van deze jonge ploeg mogen verwachten. OK Galeb Bar speelde in het seizoen 2010/2011 voor de laatste keer Europees en dat was toen ook hun debuut op dat toneel. Tegen het Slowaakse Senica werd thuis nipt met 3-2 het onderspit gedolven, de uitwedstrijd werd met 3-0 verloren en betekende het einde van het Europese avontuur. Voor de tweede keer in hun historie gaan ze nu dus weer de strijd aan in de CEV Challenge Cup.

Niet onmogelijk
Voor de verjongde Sliedrechtse selectie zullen de krachtmetingen tegen deze Montenegrijnse tegenstander een mooie test zijn van waar het team staat en is het op voorhand lastig te zeggen wie zich in deze komende wedstrijden de favoriet mag noemen. Dat maakt de wedstrijden in november tot iets om naar uit te kijken, zowel voor het team als voor het publiek. Met de steun van het thuispubliek zal het belangrijk zijn om in de eerste wedstrijd in sporthal De Basis gelijk een goed resultaat neer te zetten om het vervolgens een week later in Bar af te kunnen maken om zo de volgende ronde te halen.

Het lijkt op voorhand geen onmogelijke opgave en daarmee één die met volle inzet en enthousiasme door het team moet worden opgepakt.

Weinige gegeven
Voor het zestiende seizoen Europese wedstrijden spelen, is maar weinig clubs in Nederland gegeven. Om die reden is het ook goed om erbij stil te staan dat dit niet zo vanzelfsprekend is. Zonder de hulp van de vele loyale sponsors en vrijwilligers is het meedoen aan de Europese competities niet mogelijk.

Een groot compliment dan ook voor deze geweldige ondersteuning die ervoor zorgt dat er in Sliedrecht nog steeds genoten kan worden van Europese wedstrijden.

 


Terug naar nieuws overzicht


Business Club