01|03

Vuilniswagen, volley en vrienden

Wat velen niet weten, is dat we al als vereniging al meer dan 45 jaar in het oud-papier zitten. Trouw ontdoen we maandelijks een Sliedrechtse wijk van de uitgelezen folders, kranten, Linda's en Playboy's. Een mooie gelegenheid om coördinator Wim Hokken eens te vragen hoe dat nou allemaal zo reilt en zeilt op de vuilniswagen. Papier hier!

Vuilniswagen, volley en vrienden

“Zo lang als dat ik lid ben, haalt Sliedrecht Sport al oud-papier op en dat gebeurde ook al een aantal jaren daarvoor.
Dat betekent dat we dit al meer dan 45 jaar doen. In de eerste jaren haalden we zelf het papier bij de eigen leden op. Er werden auto’s, chauffeurs en aanhangers geregeld en het papier werd met jeugd op de aanhanger opgehaald en naar een container bij de kantine aan de ‘sintelbaan’ gebracht.

 

Sliedrecht-West
Zo’n dertig jaar geleden is de gemeente begonnen met gescheiden afvalinzameling en kwam de coördinatie van de oud-papier ophaal ook bij hen terecht. Iedere vereniging die toen oud-papier inzamelde, mocht meedoen en kreeg een wijk toegewezen. Sliedrecht Sport is sinds die tijd in Sliedrecht-West actief waar wij als vereniging het oud-papier ophalen en de opbrengst krijgen.

Met de gemeentelijke vuilniswagen wordt er met vrijwilligers in die wijk het papier opgehaald. De eerste tien jaar stond het papier in kartonnen dozen en plastic zakken (wat niet mocht) langs de route en dat werd door een heel team opgehaald. Je liep toen met een paar ‘voorlopers’ die bij de mensen aanbelden en het papier echt aan de kant van de weg zetten. Sinds die tijd zijn we het als een teamtaak gaan indelen waar alle herenteams aan meedoen, inclusief de recreanten.

Containers
Na een jaar of tien kwamen de blauwe oud-papier containers. Vanaf toen kon je het prima met drie of vier mensen af. Zelfs met twee mensen is het te doen en ben je maar een paar uurtjes bezig. Ook nu in de coronatijd gaat deze teamtaak door. Eén keer per maand loopt er een team. Er zijn wat extra maatregelen van kracht en je mag nog maar met twee mensen zijn. Door de lockdown begint het team iets vroeger op de avond.

We hebben nu al jaren dezelfde chauffeur van de gemeente en ik moet hierbij vermelden dat hij nooit verstek laat gaan. Het is bijzonder om mee te maken hoe hij iedere keer schadevrij door hele (smalle) straten en bochten achteruit rijdt tussen de geparkeerde auto’s door in het donker.

Grootste lol
Deze activiteit levert de vereniging al die jaren mooie extra inkomsten op die aan de jeugdopleiding worden besteed. Behalve enkele perioden die ik in het buitenland heb gewerkt, coördineer ik deze taak nu al zo’n 35 jaar met veel plezier, mede omdat het ten goede komt aan de jeugd. Een enkele keer raakte ik verslapt en activeerde ik het dienstdoende team niet op tijd en moest ik zelf weer, letterlijk en figuurlijk, aan de bak. Gelukkig ben ik die keren goed geholpen door mijn vrienden en familie om toch last-minute het oud-papier te incasseren. Het werd mij vooraf meestal niet in dank afgenomen maar achteraf hebben we vaak toch de grootste lol gehad tijdens het ophalen. Eén keer hebben we een groep dames ingepland. Ook die hadden veel lol en trokken veel bekijks onderweg. Voor de chauffeur was het ook weer eens wat anders…”


Terug naar nieuws overzicht


Business Club