08|01

We gaan weer beginnen: voorbeschouwing H1

Zaterdag 9 januari is het zo ver... de Eredivisies gaan weer van start. En dat wordt thuis meteen een knaller, want onze mannen nemen het op tegen de kandidaat-landskampioen Dynamo. We blikken alvast vooruit op (de rest van) het seizoen...

De wedstrijd van de heren is vanaf 20:00 uur live te volgen via de homepage van onze website. Om deze (en toekomstige livestreams) te kunnen bekijken, moet je je eenmalig gratis aanmelden bij Eyecons (het bedrijf dat de livestreams verzorgt).

De teams spelen met rouwbanden en voorafgaand aan de wedstrijd wordt er een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan Olaf Ratterman. De hoofdcoach van mede-eredivisionist SSS Barneveld H1 is afgelopen woensdag plotseling, op 45-jarige leeftijd, overleden. Onze gedachten en medeleven gaan uit naar de familie van Olaf, alsmede de spelers en staf van SSS H1 en alle leden van SSS.

We gaan weer beginnen: voorbeschouwing H1

Wederom een top 4?

Het voelt ondertussen al behoorlijk vertrouwd, maar de blauw-witte mannen maken zich pas voor de derde keer op voor een seizoen Eredivisie; ook al is het dan maar een halve editie. Waar trainer-coach Paul van der Ven vorig seizoen hoopte op een plekje in de bekerfinale en tot op het laatste moment mee te kunnen doen in de titelstrijd, werd het een teleurstellende apotheose in de vorm van een pandemie die daarna heel 2020 wedstrijdloos liet. Was het een welkome resetknop voor de Sliedrechtenaren?

Tekst: Jorian Hak

Paul en Marnix hadden de selectie eind vorig seizoen al flink ververst. David ‘Fufu’ Anzantilow, Michael van Leeuwe en Ruben van der Leeden zullen hun laatste, onafgemaakte, seizoen in de Eredivisie niet snel vergeten. Waar Fufu zijn volleybalschoenen aan de spreekwoordelijke wilgen hing, zullen we Michael nog terugzien in het tweede team van Sliedrecht om de talenten in het opleidingsteam klaar te stomen voor de hoofdmacht. Ruben deed een paar stapjes terug om in een vriendenteam te gaan ballen. Ook Jeffrey van Wijk zal niet meer in het blauw-wit te zien zijn dit seizoen, net als Yorick de Groot. De ‘zoon van Sliedrecht Sport’ verruilde de zaalschoenen voor het zand tussen de tenen en een carrière bij Beachvolleybal Team Nederland (BTN).

Klik hier voor de preview clip van Robert Noteboom

De eerste ‘aankoop’ kwam over uit Barneveld en is de twintigjarige Tom Koops. Ook in het buitenland werd er toegeslagen in de vorm van aanwinst Ivar de Waard die het team vanuit het Italiaanse Ortona kwam versterken, gevolgd door zijn broertje Jorg die de stap vanuit Taurus maakte. Heren 2 is in het leven geroepen als opleidingsteam en lijkt dit ook met verve te doen. Het leverde maar liefst drie spelers aan de hoofdmacht: ‘oude bekende’ Martijn de Haan maakte zijn comeback in de hoogste selectie. Rick Julicher en Joël Blokland volgden zijn voorbeeld. Veel nieuwe gezichten dus.

Vlak voor de Kerst kwam daar nog het nieuws bij dat Wessel Anker afhaakte in verband met de situatie rondom corona. Zijn opvolger is ‘good old’ Ian de Bus, die zijn rentree maakt en voor wat ervaring zorgt in het team. Want met een gemiddelde leeftijd van nog geen 23 jaar staat de piepjonge selectie van Paul aan de vooravond van een seizoen waarin er een ‘basis’ gelegd gaat worden voor de komende jaren.

Jasje uit, jasje aan
Kijkend naar de concurrentie uit het hoge noorden heeft Amysoft Lycurgus wel een jasje uitgedaan. Met het vertrek van onder meer Colin Mahan, Stijn Held, Mitch Perinar en Daan Nijeboer verliet een aantal sterkhouders Martinistad. Ook Sander Scheper en Frits van Gestel zochten hun heil bij respectievelijk Donitas en Dynamo. Coach Arjan Taaij, die in 2015/2016 het eerste kampioenschap van Lycurgus binnensleepte, reageerde hier echter snel op met transfers vanuit Duitsland, met Luke Thomas Herr en Jerome Cross. Ook oude bekende Auke van der Kamp heeft de weg teruggevonden naar de ‘metropool van het Noorden’, na een avontuur bij Tectum Achel in België. Als laatste werden Jesper van Muijden van VoCASA en Jaron Spiegelaar toegevoegd aan de selectie van de Noorderlingen. Ondanks dat de kraker tegen Dynamo op Nieuwjaarsdag verloren ging, doet Lycurgus gewoon weer mee, met dank aan nieuwe hoofdsponsor Amysoft.

Fitboys
Bij een andere titelkandidaat, Orion, bleef het rustig binnen de selectie. Alleen Jordi van Andel en Pim Kamps kozen ervoor de dichtstbevolkte gemeente van de Achterhoek te verlaten. Van Andel beproeft zijn geluk bij het Barneveldse SSS en Pim Kamps stopte. Als we nieuwbakken trainer Joris Marcelis mogen geloven heeft de selectie zijn huiswerk goed gedaan en liepen er na de vakantie stuk voor stuk ‘hagelfitte’ mannen de zaal in. “We zijn met goede dingen bezig”, verklaarde hij dan ook. Ervan uitgaand dat hij het hier over het volleybal heeft, kunnen we ook in 2021 weer vuurwerk verwachten vanuit de Achterhoek.

Dynamo ‘Apfeldoorn’

Het team van hoofdcoach Redbad Strikwerda maakte afgelopen seizoen een ijzersterke indruk. Zo zelfs dat de Apeldoorners zich in wilden schrijven voor de Duitse Bundesliga. Dat is niet gelukt, waardoor de naamswijziging naar Draisma Dynamo Apfeldoorn vooralsnog van de baan is. Met het vertrek van Dustin Bontrop naar VoCASA en Rik van Solkema naar het Belgische Tectum Achel mist de selectie van Dynamo twee steunpilaren. Ook Seain Cook en Bram Langevoort kozen voor een toekomst elders en Renzo Verschuren maakte zijn opwachting als assistent-coach.

De selectie van Dynamo lijkt echter alleen maar sterker te zijn geworden. Oude bekende Sjoerd Hoogendoorn heeft het vliegtuig teruggenomen vanuit Perugia en zal zich dit seizoen weer willen laten gelden. Daarnaast werd Nathan Fullerton vanuit Waldviertel toegevoegd aan de selectie. Stijn de Ruijter kwam over van Sudosa-Desto en Ricardo Hofman vanuit Zevenhuizen. Als laatste is Frits van Gestel overgekomen van Lycurgus. Het staat buiten kijf dat Dynamo wederom een grote kanshebber voor de titel is.

Verrassende promovendus?
Genoemde ploegen gaan ongetwijfeld bepalen wie er zich aan het eind van het seizoen landskampioen mag noemen. Hopelijk haakt Sliedrecht weer aan en kunnen we wederom van een top 4 spreken en dan… wie weet! Vanzelfsprekend zou het mooi zijn als de andere zes teams zich ook kansrijk in die strijd kunnen mengen, maar dat lijkt niet meteen voor de hand te liggen. Opvallende nieuwkomer is overigens VCN uit Capelle aan den IJssel. Bij de promovendus is Tom Feldkamp de meest opvallende naam. De goedlachse Achterhoek’er hebben we ooit in het blauw-wit zien shinen maar is dus twintig kilometer verderop zijn kunsten aan het vertonen bij de ‘buren’. De selectie met onder meer passer-loper Daan Spijkers in de gelederen, bleef verder overigens nagenoeg ongewijzigd. Alleen Thomas Turnier stopte bij de ‘Capellenaren’. Of daarmee het succes uit de Topdivisie doorgetrokken kan worden op het hoogste podium valt te bezien. Maar goed… twee jaargangen geleden waren wij zelf ooit eens een verrassende nieuweling. Op dus, naar een mooi seizoen; ook al is het dan alleen maar de tweede helft!


Terug naar nieuws overzicht


Business Club