17|02

D1: eerste punten in de B-poule binnen… maar niet van harte

Op het Voltena van Roy Kroon rust geen zegen. Werd er in de reguliere competitie al een punt verspeeld (die de toegang tot de A-poule blokkeerde), nu werd het uit weer een moeizame zegen.

Tekst: Vizier op Volleybal. Foto: Peter Verheijen

De hekkensluiter tegen de koploper van de B-Poule dames, dat was de eerste wedstrijd die er na het reguliere seizoen in de agenda stond. Voltena had Sliedrecht Sport te gast. In het reguliere seizoen had de thuisploeg één puntje tegen Sliedrecht weten te sprokkelen en dat lukte hen nu opnieuw.
In een wat score betreft zeer wisselvallige wedstrijd kwam hekkensluiter Voltena met 2-0 voor (25-16, 25-20) maar kon in de sets erna de trekker niet overhalen.  Koploper Sliedrecht kwam via 17-25 en 15-25 op gelijke hoogte bij 2-2 en pakte daarna de 2-3 winst via 12-15 in de tiebreak.

In de eerste set had de thuisploeg bij 4-2 al een gaatje geslagen dat via 11-6, time out Sliedrecht na score Sarah van Esch, tot 12-9 met een kleine marge gehandhaafd bleef. De serveserie naar 17-9 door Senna van den Berg maakte vervolgens het verschil. Voltena kon die voorsprong vasthouden (20-14) en sloot de set met 25-16 af.

]In set twee had Sliedrecht aanvankelijk voordeel (5-7, 8-11), maar kon de thuisploeg de score naar hun voordeel ombuigen (13-11) met een serveserie door spelverdeelster Jill de Groot , time out Sliedrecht Sport bij 13-11, en verdubbelde de marge bij 16-12 na een aantal kadootjes van Sliedrecht. Sliedrecht kwam terug tot 17-16 via o.a. een score van Louise Bijlsma, Voltena counterde echter attent en pakte via 20-16, time out Sliedrecht, de 25-20 setwinst voorde 2-0 stand. Sliedrecht scoorde in deze set 12 keer voor Voltena.

In de derde set waren de rollen omgedraaid. Na een gelijk opgaande eerste deel van de set (tot 9-9) namen de bezoekers middels een serveserie van Evie van Kerkvoorde met daarin een aantal aces afstand naar eerst 10-16 en vervolgens naar 12-21 via punten van o.a. Louise Bijlsma en de gasten voor kwamen met 17-25 een domper in hun eerste duel in de B-Poule. In schril contrast met de vorige set was de foutenlast van Sliedrecht, ze scoorden slechts één keer voor Voltena in deze set.

Blijkbaar was de derde set de sleutel tot meer, want in de vierde nam Sliedrecht na een tweede bal score van Noa Rahangmetan en twee aces van haar een 0-4 voorsprong en gaf Voltena verder het nakijken met tussenstanden 2-9, 3-12, 6-16 en 7-19. Nikkie van der Veen scoorde een aantal punten, en het werd gaandeweg de set duidelijk dat het niet meer liep bij Voltena. En het was ook zonneklaar dat de tiebreak de beslissing moest brengen, hetgeen na de 15-25 door Evie van Kerkvoorde ook inderdaad van toepassing was.

In die vijfde set wisselden de teams met 7-8 van speelveld. De eerste twee punten na de veldwissel waren met rake klappen door Evie van Kerkvoorde ook voor Sliedrecht (7-10), Voltena kon bet verschil bij 11-12 tot één puntje terugbrengen en vasthouden bij 12-13, waarna de side out en een breakpoint de eindstand van 12-15 bepaalden.

Sliedrecht had een plus van 4 aanvallende punten en een plus van 5 voor blokpunten. Voltena serveerde 2 aces meer. Evie van Kerkvoorde werd met 23 treffers topscorer van de partij, bij Voltena kreeg Anique Tavenier de meeste punten (14) achter haar naam.