25|01

D1 niet door in Nationaal Bekertoernooi

Dinsdag vonden de vrouwen van Dames 2 hun Waterloo in 'de Beker'; een dag later wachtte ons Dames 1 hetzelfde lot. Nipt (2-3), maar even zeer betekent het geen halve finale en dus exit Nationale Beker. Jammer!

Tekst: Vizier op Volleybal. Foto: Pim Waslander

Voor de tweede opeenvolgende avond werd er gisteravond in de Basis in Sliedrecht een wedstrijd in de kwart finale van het bekertoernooi gespeeld. En voor de tweede keer bleef de thuisploeg met lege handen. Sliedrecht Sport D2 verloor met 0-3, van Sudosa-Desto, Sliedrecht Sport D1 trok na een van weerskanten prima partij met 2-3 aan het kortste eind tegen VV Utrecht. Via de setstanden 23-25, 30-28, 19-25, 25-12 en 10-15.

Het was een weerzien met oude bekenden in de Basis, waar zo ongeveer de helft van alle VV Utrecht speelster en staf al eerder speelde in het blauw – wit van de thuisploeg of er langs de zijlijn stond. En dat gaf het duel iets extra’s.

Beide ploegen deden in de eerste twee sets niet voor elkaar onder. Toen Marit Pasterkamp in de eerste set twee aces achter elkaar sloeg voor de 9-12 tussenstand haalde Elroy Bezemer de thuisploeg naar de zijlijn. Dat werkte, bij 13-13 was er weer evenwicht en in de volgende rally’s kon Sliedrecht bij 16-15 de koppositie overnemen, maar verloor die ook weer bij 17-18 na twee weggegeven punten.

Een ace van Evie van Kerkvoorde gaf Sliedrecht weer een puntje voor bij 20-19, waarop Vera Koenen de time out inging. De koppositie wisselde nog een paar keer van team (20-21, 22-21, 22-23).  Met een snelle mid combinatie tussen Lotte Groninger en Lana Lijkendijk kwam Sliedrecht op gelijke hoogte bij 23-23, daarna beslisten Iris Reinders en Marly Bak de set voor de 23-25 eindstand.

In veel opzichten was de tweede set te vergelijken met de eerste. Bij 9-12 de time out van Sliedrecht, Bij 14-14 (na 11-14) de gelijke stand en vervolgens veelvuldig stuivertje wisselen voor de leiding in de set. Zo werd 16-14 een 16-18 stand, waarop Sliedrecht de time out in ging en was het Sjakkie Donkers die van 17-20 een gelijke stand maakte bij 20-20.

In de big points van de set namen de teams om beurten een puntje voorsprong. 20-21 (time out VVU) werd 22-21 en na drie fouten op rij op de side out kreeg Sliedrecht bij 24-23, 25-24 en 26-25 setpoints. Christie Wolt werkte er twee weg, Iris Reinders één. VVU kreeg het eerste setpoint op 26-27, maar kon het ook niet benutten. Sjakkie Donkers en Marly Bak zorgden voor de 27-27 en 28-28, waarna Sjakkie en Louise Bijlsma de set in het voordeel van de thuisploeg beslisten (30-28).
In de derde set zorgden veel fouten over en weer voor een 8-6 tussenstand, waarop VVU de kantlijn opzocht. Ellemijn Stevens serveerde Utrecht naar 8-10 voor, waarop Sliedrecht rondom Elroy Bezemer ging staan. De thuisploeg kon de marge op twee punten verschil houden tot 12-14, daarna liepen de gasten uit naar 13-18, mede door aanvallende fouten van de thuisploeg. Het verschil was gemaakt, Sjakkie Donkers scoorde nog wel tegen, maar o.a. Iris Reinders en de blokkerend sterke Ellemijn Stevens gaven Utrecht een 15-21 voorsprong. Toen de thuisploeg via Evie van Kerkvoorde op 19-23 kwam haalde Vera Koenen haar team naar de zijlijn, Iris Reinders en Marly Bak sloegen de gasten vervolgens naar 19-25 en 1-2.

In de vierde set dwong Sliedrecht Sport overtuigend de tiebreak af. Met veel overmacht. Ze maakten van 6-5 een 10-5 voorsprong middels een serveserie van Louise Bijlsma, Utrecht kwam via fouten aan weerskanten terug naar 13-10, maar had vervolgens geen antwoord op de serveserie van Evie van Kerkvoorde, die Sliedrecht daarmee een 18-10 voorsprong bezorgde. Na de side out voor 18-11 volgde er opnieuw een serie waarin een aantal kill-blocks van Lana Lijkendijk en Louise Bijlsma. Bij 24-12 maakte een aanvallende fout van Utrecht een snel eind aan de set. Dus 2-2 en verlengen.

Bij 0-2 achter in de tiebreak haalde Elroy Bezemer zijn team al naar de kant. Na de 1-4 werd het 4-4 waarop Vera Koenen hetzelfde deed. Bij 7-8 werd er van speelhelft gewisseld, Evie van Kerkvoorde kon nog gelijk maken en even later ook de aansluitende 9-10 scoren. Bij 9-12, een score van Marly Bak na een prachtige redding in het achterveld door Bjorna Gras, ging Sliedrecht de time out in. Na de pauze scoorde Ellemijn Stevens via een kill-block en kreeg Sliedrecht de bal niet in drie keer over het net. Matchpoints waren er op 9-14 en 10-14. Een uitgeslagen Sliedrecht aanval maakte een eind aan het bekertoernooi voor de thuisploeg. (10-15).

VV Utrecht neemt het in de halve finale op tegen de winnaar van SV Dynamo vs. VC Zwolle. Die partij staat vanavond gepland, net als ook AVV Keistad tegen Apollo 8.