10|04

Dames 1 pakt de Beker!

De twintigste hoofdprijs voor Dames 1 is een feit. In een sterke wedstrijd in de Maaspoort in Den Bosch werd VV Utrecht met 3-1 verslagen. Nadat vier speelsters afgelopen zaterdag al Nederlands Jeugdkampioen werden met Sliedrecht Meiden A+, is hiermee het Paasweekend meer dan geslaagd verlopen en biedt de zevende Nationale Beker een flinke pleister op het teleurstellende seizoen.

Dames 1 pakt de Beker!

Verslag: Volleybal.nl. Foto’s: Pim Waslander

De volleybalsters van Sliedrecht Sport hebben voor de zevende keer in de clubgeschiedenis de Nationale Beker gewonnen. In een volgepakte Maaspoort in Den Bosch won de equipe van Elroy Bezemer de finale voor het tweede jaar op rij met 1-3 van VV Utrecht: 13-25, 25-21, 22-25 en 17-25.

Opstellingen
Bij VV Utrecht begon coach Ali Moghadassian met Ana Rekar (spelverdeler), Iris Reinders (diagonaal), Marly Bak en Ilse Janssen (passer/lopers), Denise de Kant en Marit Pasterkamp (middens) en Susanne Kos (libero).

Aan de andere kant van het net bestond de basisopstelling van coach Elroy Bezemer voor Sliedrecht Sport uit Noa Rahangmetan (spelverdeler), Iris Vos (diagonaal), Jolijn de Haan en Evie van Kerkvoorde (passer/lopers), Lana Lijkendijk en Ellemijn Stevens (middens) en Emma Rekar (libero).

Set 1
De eerste twee punten van de Bekerfinale waren voor VV Utrecht, maar
van de negen punten die daarop volgden, gingen er maar liefst acht naar Sliedrecht Sport. Aan de sterke servicereeks van De Haan kwam een einde, maar het verschil in deze set was gemaakt. Via twee aanvalspunten op rij van Vos, gevolgd door een ace van de diagonaalspeelster, was de voorsprong van Sliedrecht even later zeven punten: 5-12. Moghadassian wisselde verschillende spelers, maar ook zij konden het tij niet keren voor Utrecht. Met veel aanvalskracht van De Haan en Vos bereikte Sliedrecht met een ruime voorsprong de 20 punten grens. Na twee aces van De Haan had de ploeg een reeks aan setpunten, waarvan de derde verzilverd werd: 13-24.

Set 2
De twee teams begonnen met dezelfde opstelling aan set twee, waarin VV Utrecht al snel de leiding nam. Via een ace van De Kant werd het 7-4, waarop Bezemer besloot zijn eerste time-out in te zetten. Dat had niet direct het gewenste effect en dus bracht de coach Louise Bijlsma binnen de lijnen. Via een killblock van Ana Rekar werd het verschil vijf punten (11-6), waarna Sliedrecht een comeback inzette. Na een blokkeringspunt van De Haan was het verschil nog maar twee punten; reden voor Moghadassian om een time-out in te zetten. Zijn tweede volgde op 20-19, nadat Sliedrecht drie punten op rij had gescoord. De service van Lijkendijk viel vervolgens buiten de lijnen en via een blok van De Kant werd het 22-19. Reinders bracht haar ploeg even later op setpoint (24-20) en maakte het twee punten later af: 25-21.

Set 3
VV Utrecht had in de derde set al snel een 5-2 voorsprong te pakken. Via een aanval van Bijlsma en een ace van De Haan trok Sliedrecht de stand weer gelijk, maar met drie opeenvolgende punten nam Utrecht direct weer de leiding. De ploeg hield vervolgens tot 17-14 vast aan hun voorsprong. Het verschil werd teruggebracht tot één punt dankzij een killblock van Vos, waarna ze haar ploeg na een lange rally weer op gelijke hoogte bracht: 17-17. In de spannende slotfase kwam Sliedrecht via een aanval van De Haan voor het eerst op voorsprong: 20-21. Na een aantal fouten van Reinders en een harde klap van Vos sleepte Sliedrecht de set met 22-25 binnen.

Set 4
Sliedrecht pakte door in de vierde set, waarin de ploeg een vroege 3-6 voorsprong verder uit wist te bouwen naar 13-18. Op dat moment gebruikte Moghadassian zijn tweede time-out, maar Sliedrecht gaf hun voorsprong niet meer uit handen. De Haan was op dreef in deze set en scoorde het 21ste, 22ste en 23ste voor Sliedrecht, waarna de ploeg via een netfout van Rekar op matchpoint kwam. Lijkendijk maakte het vervolgens af met een killblock: 17-25. Het is de zevende keer in de clubhistorie dat Sliedrecht de beker mee naar huis neemt.

VV Utrecht – Sliedrecht Sport 1-3 (13-25, 25-21, 22-25, 17-25)

 

Dit schrijft Arco Bomgaars van het AD erover:

De volleybalsters van Sliedrecht Sport sluiten het seizoen van de renovatie alsnog af met een prijs. De onttroonde landskampioen, die ook de Supercup uit de prijzenkast zag verdwijnen, pakte maandagmiddag voor de zevende maal in de clubgeschiedenis de nationale beker door Utrecht met 3-1 te verslaan.

Utrecht, dat samen met Sneek om de landstitel (en dus de erfenis van Sliedrecht Sport) gaat spelen, had lang de overhand in de derde set, maar dit keer slaagde de karaktervolle Alblasserwaardse inhaalrace wel: bij 21-20 keerden de kansen en het knappe staaltje volhardendheid werd met een 25-22 setwinst in klinkende munt omgezet.

Die setwinst leek bevrijdend te werken, want leunend op een ijzersterk blok en degelijk aanvalsspel bouwde Sliedrecht Sport gestaag aan een steeds luxueuzere voorsprong die bij 24-17 tot het eerste matchpoint leidde. Dat bleek meteen goed voor de winst na een seizoen met pieken en dalen dat uiteindelijk toch een happy end kende.

Lees hier het hele artikel op AD.nl.

En dit zegt Vizier op Volleybal over de Bekerfinale:

Tegenstander VV Utrecht is met een ongekend succesvol seizoen bezig. Ze wonnen de supercup (vs. Sliedrecht), sloten het reguliere seizoen als koploper af en zijn al verzekerd van een plaats in de play-offs om de landstitel. In de ‘nacompetitie’ wonnen ze de laatste wedstrijd van Sliedrecht. Het kon dus een open strijd worden, waarbij VV Utrecht wel als favoriet aan de wedstrijd begon.

Maar dat pakte in de eerste set heel anders uit. Sliedrecht speelde VV Utrecht volledig ondersteboven, voornamelijk met een geweldige servedruk van Jolijn de Haan en Iris Vos. Jolijn de Haan serveerde Sliedrecht van 3-2 naar 4-8, met daarin twee aces van haar en Iris Vos deed het wat later nog eens dunnetjes over door Sliedrecht van 5-10 naar 6-13 te serveren, met in die serie twee scores van haarzelf.

VV Utrecht ging bij 7-15 de time out in, hun tweede, maar dit had geen gevolgen voor het verdere verloop. Sliedrecht bleef heer en meester binnen de lijnen, ze brachten het verschil bij 7-17 op tien punten en bouwden dat nog verder uit naar 9-21 en 11-24. VV Utrecht had zich allang bij een verloren eerste set neergelegd, kwam nog terug naar 13-24 en verloor de set vervolgens met 13-25. Jolijn de Haan (7 punten) en Iris Vos (6 punten) waren scorend de hoofdrolspeelsters aan de kant van Sliedrecht Sport.

VV Utrecht stond met de rug tegen de muur, ze moesten de vierde set winnen om in de wedstrijd te blijven. Maar het ging al vroeg in de set de verkeerde kant op toen na de 3-3 stand onder andere drie kadootjes van VV Utrecht en een blokpunt van Sliedrecht de stand naar 3-7 tilde. Utrecht kreeg ook een paar punten cadeau (6-7), maar bleef op (geringe) afstand volgen. Het gaatje van een paar punten (8-10) kregen ze niet dicht en met punten van Ellemijn Stevens en Jolijn de Haan nam Sliedrecht weer afstand naar het verschil van vier punten. (9-13).

Het breakpoint op 13-17 en 14-19 gaf Sliedrecht Sport een hele geruststellende 14-20 voorsprong bij het ingaan van de big points. Tot 17-22 scoorden de teams om beurten, daarna volgde een driepunter van Sliedrecht die hen de 17-25 setzege, de 1-3 winst en de zevende beker in de clubgeschiedenis opleverde. En daar was helemaal niets op af te dingen. Een volkomen terechte overwinning.

Hier lees je het hele verslag op Vizieropvolleybal.nl

 

En dit is de berichtgeving (inclusief video) op NOS.


Terug naar nieuws overzicht


Business Club