07|01

Goed begin 2024: winst voor Heren 1 en Heren 2

Zowel Heren 1 als Heren 2 heeft gisteren een fraaie overwinning geboekt. Onze Topdivisie-mannen deden dat niet in de competitie, maar in de 1/8e finale van de Nationale Beker en ver van huis. Heren 1 kwam in een goede gevulde De Basis in actie.

Tekst H1: Vizier op Volleybal

Heren 1
Heren 1 stuurde PDK met een 3-0 nederlaag terug naar Huizen. Via de setstanden 26-24, 25-18 en 25-20. Ondanks de cleane overwinning was het een wedstrijd met een hoog entertainment gehalte dankzij vooral fraai verdedigend werk.

In de openingsset kon Sliedrecht de marge van een 8-2 voorsprong heel lang vasthouden, tot 17-11, maar PDK dichtte de kloof in een keer met de serie naar 17-17.  Ook de 24-22 konden de gasten inlopen (24-24), daarna capituleerden ze.

De tweede en derde set waren wel met ruim verschil voor de thuisploeg. Na 11-9 in de tweede liep Sliedrecht uit naar 15-9 en via 20-15 en 23-16 werd de 2-0 met 25-18 op de borden gezet. In de derde set bouwde Sliedrecht na 12-11 een voorsprong op (16-12, 19-16, 22-18) die ze niet meer afstonden.

Hier vind je de samenvatting van de wedstrijd.

Heren 2
Heren 2 mocht op reis naar Assen om daar de 1/8e finale van de Nationale Beker in te halen tegen de lokale trots: Sudosa-Desto H1. Het werd best een close wedstrijd, waarbij de blauw-witten zowel in set 2 als 4 een verlenging nodig hadden om de mannen uit het Oosten eronder te krijgen: 24-26 en 26-28. De eerste set werd een makkelijkere winst: 21-25 en over de inzinking in set 3 hebben we het verder maar niet (25-13).

Resultaat hiervan is dat Heren 2 – net als Heren 1, Dames 1 en Dames 2 – door is naar de kwartfinales van de Nationale Beker. Voor ons één-na-hoogste vlaggenschip betekent dit concreet dat ze het thuis mogen opnemen tegen de Limburgse eredivisionisten van LIMAX. Deze wedstrijd wordt waarschijnlijk op donderdag 25 januari gespeeld, zodat er in die week drie avonden op rij van Bekervolleybal genoten kan worden:

Voor de volledigheid speelt H1 de kwartfinale op dinsdag 23 januari in Barneveld tegen SSS.

Verslag Sudosa-Desto – H2, door captain Albert Stek

Wat een wedstrijd, hier zat echt alles in! In eerste instantie zouden we de 8e finale van de nationale beker spelen op zaterdag 23 december in Assen. Helaas voor ons, gunstig voor Sudosa Desto, had de beheerder van de sporthal in Assen een vervroegd kerstdiner dus kon de wedstrijd die dag écht niet doorgaan. Na wat ge-pingpong met de Nevobo en teammanager van de Assense club kwamen we uit op zaterdag 6 januari. Voor ons verre van gunstig. Naast het al op 2 januari moeten beginnen met trainen was ook de selectie niet compleet. Middenman Hidde van der Leer is op pad met Jong Oranje, libero Joel Blokland is op hoogtestage in Burundi, p/l Kees de Hoogh kwam afgelopen vrijdagmiddag pas terug uit Polen en balvirtuoos Jasper Bouter heeft zich ondertussen vastgespeelt bij Heren 1. Maar trainer/coach Egbert op ‘t Hof deinst niet terug voor een uitdaging en dus stapte Cas Westgeest en Ruben Paulus uit Heren 3 en Mark Kleiweg uit Heren 4 in voor de wereldreis naar Assen.
Na een reis van bijna 2,5 uur (lees voor Wessel 1,5 uur) en een goede warming up konden we als underdog aan deze wedstrijd gaan beginnen. Een wedstrijd beginnen als underdog, ook wel eens lekker! Egbert begon met Jelle op de spelverdeling, Gerard op de dia, Luuk op de libero, Ian en Wessel op het midden en Kees en Albert op de buitenkant. In set 1 gingen we als een raket van start en schakelde we direct in de hoogste versnelling. Kees had in Polen duidelijk doorgetraind en was vanaf de servicelijn niet te stoppen, Luuk stond bal na bal op de juiste plek en veegde letterlijk en figuurlijk alles van de grond en Wessel… tja het was weer een bekerpotje. Wessel was simpelweg de beste van het veld. Hij toornde 2 meter boven de blokkering uit en sloeg bij Sudosa Desto de deuken in de vloer. Ons bijna perfecte spel in combinatie met de frustraties en het maar blijven praten aan de overzijde zorgde voor een walk over in de eerste set. Assistent Kooistra aan de kant van Assen kon het maar lastig verkroppen en loslaten. Hij stond vaker bij de tweede scheidsrechter dan dat hij op een stoel heeft gezeten. Hij zal zondag wel spierpijn hebben gehad… Hiermee verspeelde de staf van Assen direct hun credits voor de rest van de wedstrijd en dat is natuurlijk helemaal niet slim. Set 1 eindigde in een keurige 25-21. In set 2 kreeg Assen het meer en meer onder controle. De service werd beter, Wessel kreeg op momenten zelfs een tweeblok en bij ons haperde de raket zo af en toe. Maar met de big points wisten wij onze rug te rechten en rolde er 26-24 in ons voordeel uit de koker. Toch lekker, als underdog aan de wedstrijd beginnen en 2-0 voorstaan.
In de derde set kwamen wij totaal niet in de buurt bij het niveau van set 1 of set 2. Niks lukte, het leek wel of we allemaal even volleybalritus hadden. Jochem kwam er nog in voor Jelle, Aron voor Albert, Kleiweg voor Baan en Cas voor Luuk. Deze mannen gingen met de borst vooruit, maar aan het einde van de set stond er toch echt 25-13 op het scorebord. Au!
Terug naar de basis, de starting 7 er weer in en het niveau van set 1 weer oppakken. In set 4 ging het lang gelijk op, maar aan iedereen was duidelijk te zien dat de wedstrijd een uitputtingsslag begon te worden. Pijntjes en kramp kwamen bovendrijven. De set liep bijna ten einde en Assen stond 23-19 voor. Dit gaat toch niet gebeuren, na 2-0 voor een 5e set moeten spelen. Maar toen, toen stond team ‘oud’ op. Stek pakte een blok en aanval op links mee en bracht ook de libero van de tegenstander nog aan het trillen met zijn altijd lastige service, Baan stond te verdedigen als een tijger, Jelle greep alleen de meest belangrijke speler van Assen en Wessel pompte er niet alleen een belangrijke bal in, hij pakte ook de laatste blokkering van de wedstrijd. KABOOOM! 3-1 gewonnen in Assen, soms fantastisch, soms op het tandvlees, maar altijd met de borst vooruit en nooit opgeven. Heer-lijk, hier spreekt een meer dan trotse aanvoerder. Op naar de kwartfinale!
In deze kwartfinale wacht het Chelsea van de Nederlandse Eredivisie. Limax uit het verre Limburg komt eind januari onze kant op om te strijden voor een plekje in de halve finale. Met Gouden Guido aan het roer en mannen als Bontje, Freriks en Maan in de gelederen staan er meer interlands in het veld dan dat er mensen in de Kuip passen. En dan vergeten we bijna jongens als Sil Meis, Martjin Brilhuis, Thomas van Bladel en Kian Macnack. Grote Nederlandse talenten die stiekem de grens over wilden, maar toch zijn gezwicht voor al het m$$is wat Limburg te bieden heeft. Op naar de kwartfinale, underdog Sliedrecht Sport Heren 2 heeft er zin in!