09|09

Jeugdtrainer Jaap van Dijk: ‘gaaf om stappen te maken met team’

Ik ken maar wat weinig mensen die zich zo vol overgave op het jeugdtrainerschap hebben gestort als de goedlachse Hagenees Jaap van Dijk. Onder het genot van een schaaltje ‘bruin fruit’ praten we bij over wat het zijn van trainer-coach nou zo leuk maakt.

Jeugdtrainer Jaap van Dijk: ‘gaaf om stappen te maken met team’

Tekst: Jorian Hak / foto: Jaap van Dijk (l) en auteur aan het bruine fruit

Jaap en ik belanden, meteen na de eerste training van het team dat hij komend seizoen als trainer-coach onder zijn hoede gaat nemen, in een niet nader te noemen Sliedrechtse bitterballentent. Het gesprek komt al snel op de meiden A2. Het niveauverschil tussen de speelsters is klein. Het is een team dat na een paar seizoenen slijpen en doorselecteren is uitgekomen waar het nu staat: een leuke mix met talentvolle meiden die de strijd aan gaan in de Hoofdklasse. Dat betekent dat Jaap zelf ook vol aan de bak moet, want bij dit team hoort ook een presterende trainer-coach, geeft hij aan.

Niks voor mij
Op de vraag wat hem ooit bewogen heeft om zich aan te melden als jeugdtrainer antwoordt hij: “In eerste instantie leek het me niks voor mij. Maar ik vond het toch jammer om te zien dat er een aantal jeugdteams in het breedtevolleybal niet de training en begeleiding krijgt die het verdient. Zo ook toentertijd het team waar mijn dochter Noa in speelde. Een enthousiaste groep meiden die zeker in die fase een trainer-coach nodig hadden die flink met hen aan de slag ging. Mijns inziens gaat in het volleybal al vroeg talent verloren als er niet de juiste aandacht wordt geschonken aan de training en coaching. Dat is zonde. Dus heb ik de handschoen opgepakt…”

Gaaf
Beiden verbazen we ons erover dat in een grote vereniging als Sliedrecht Sport, met nog veel meer ouders, familieleden en andere vrijwilligers eromheen, het blijkbaar toch veel moeite kost om alle teams van trainers en coaches te voorzien. Jaap: “Je krijgt er namelijk echt veel voor terug. Ik vind het gaaf om te zien als een team daadwerkelijk stappen omhoog maakt na wijzigingen die je doorvoert en aspecten die je traint. Het enthousiasme dat in wedstrijden daarna volgt, werkt aanstekelijk. Per speelster bepaal ik voorafgaand aan het seizoen een individueel ontwikkeldoel. Als je dan samen op dat vlak vooruitgang boekt, motiveert dat mij enorm.”

Veel sporten
“Een goede ontwikkeling is dat we als trainers inmiddels optrekken met Elroy Bezemer, de trainer-coach van Dames 2, om de structuur binnen de breedtesport verder te versterken. Het is erg belangrijk om op alle fronten aanwas te stimuleren en mensen, zeker jeugd op jonge leeftijd, lekker en veel te laten sporten. Het besef is er dus en ook de faciliteiten… het zou mooi zijn als een aantal ouders of wie dan ook, de stap zou zetten om ook een team onder hun hoede te nemen.”

Interesse of vragen?
Lijkt het je iets om (deeltijd) trainer en/of coach te worden bij Sliedrecht Sport, maar twijfel je nog over je aanmelding? Schiet Jaap of een andere trainer dan gerust even aan. Ze staan ervoor open.

Vanzelfsprekend kun je voor aanmeldingen en/of vragen ook terecht bij de Commissie Breedtevolleybal.


Terug naar nieuws overzicht


Business Club