29|03

Ruben van Mourik en Mark Roper in Tijd voor Volleybal

In de elfde aflevering van Tijd Voor Volleybal zijn Ruben van Mourik (Eredivisie analist Sliedrecht Sport), Mark Roper (Assistent-trainer VVU Dames 1 en Sliedrecht Sport Heren 1) en Jasper de Wijs (hoofdcoach ITC Groep/AVV Keistad D1) te gast. Lees hier meer over de gasten en onderwerpen!

Ruben van Mourik en Mark Roper in Tijd voor Volleybal

Wat de gasten opgevallen is de laatste weken in volleyballand? Ze kunnen niet om de vele verschuivingen en late toevoegingen van spelers bij de eredivisieteams heen. De gasten zijn het er erover eens dat het mooi voor de eredivisie is, al vraagt Jasper de Wijs zich wel af wat het met de dynamiek in de teams doet. Ruben van Mourik vindt het in aantal gevallen bovendien opportunistisch overkomen. Mark Roper roemt vooral dat diverse oudgediende invallers, zeker bij de dames, die schijnbaar zonder moeite weer meedraaien op het niveau. 
De huidige opzet van de competitie richting de finalereeks maakt ook veel los bij de gasten. Daarbij vallen zowel lovende woorden als vele vraagtekens.

Playoffs BetCity Eredivisie Mannen
Je kan er niet omheen: Sliedrecht Sport is oppermachtig in de B-poule. Verwacht, maar toch heel knap, zo luidt het oordeel aan tafel. Naar verwachting zal Simplex/SSS zich ook plaatsen voor de kwartfinales. Dat VoCASA dan klaar met het seizoen zou zijn, lijkt niet in iedereen bij de Nijmeegse ploeg overigens erg te vinden…
Van Mourik valt het op dat een aantal teams in de A-poule er in de huidige fase strategisch voor lijkt te kiezen niet in de sterkste opstelling te spelen. Een mooi voorbeeld daarvan is de wedstrijd Active Living Orion tegen Nova Tech Lycurgus afgelopen week. Men wordt het in de studio echter nog niet over eens of dit nu verstandig is om te doen.
De gasten buigen zich daarnaast over de vraag of Active Living Orion dit keer de favorietenrol wel zal weten te verzilveren en of Sliedrecht Sport tegen de huidige – terechte, zo oordelen de gasten – top 4 nog zal weten te stunten.

Play-offs Eredivisie dames
Bij de dames lijkt de volgende fase iets meer een loterij te gaan worden, in vergelijking met de mannen. Er worden 2 wedstrijden met eventuele golden set gespeeld. Dit levert meer spanning op. Roper filosofeert wat dit voor de benadering van de trainer betekent en hoe je het coachend moet aanpakken als zo’n golden set nodig is. 
Waar velen wellicht Sliedrecht Sport en De Hollandse Pot Enzo / VV Utrecht op plek één en twee in de B-poule hadden verwacht, is het Draisma Dynamo die met negen overwinningen op rij glansrijk bovenaan staat. Is dat het ‘Harry van den Brink Effect’?! Roper heeft wel een idee wat de sleutel van Harry’s succes is. 
De Hollandse Pot Enzo / VV Utrecht valt op door het verschil met vorig seizoen. Roper licht toe: “Vorig seizoen waren er geen verwachtingen, de vrijheid van toen heeft ons veel opgeleverd.” Alle successen overkwam ze. “Nu zijn er met Vera Koenen een goede trainer en diverse goede speelsters bij gekomen en liggen de verwachtingen ineens veel hoger.” Dat doet duidelijk iets met het team. Toch is er geen twijfel: “Die kwartfinaleplek gaan wij met VVU halen!”

Speelt het vertrek van Susan Schut bij Djopzz VC Zwolle Topvolleybal en Sjakkie Donkers bij Sliedrecht Sport een rol in de ietwat tegenvallende prestaties van de laatste weken van deze teams? De gasten hebben er zo hun mening over… En welke invloed heeft het als je via de B-poule – met veel gewonnen wedstrijden – de kwartfinales ingaat tegen teams die de laatste tijd meer verloren hebben en onderaan hun poule zijn geëindigd?

De weg naar de eredivisie
De Wijs werd afgelopen week met ITC Groep/AVV Keistad D1 overtuigend kampioen in de topdivisie B. Ook in de bekercompetitie viel het team op door SOMAS/Activia D1 uit te schakelen en Apollo 8 tot een spannende vijfsetter te dwingen. Een onbevangenheid in combinatie met de twee toptalenten Kok en Jelsma en de verbinder Stok die met name in het achterveld fantastisch is, hebben tot dit succes geleid, volgens De Wijs. De wijze waarop heeft hem regelmatig versteld doen staan.
Het plan van de ambitieuze staf om door te stomen naar de eredivisie werd echter een halt toegeroepen. “Je drijft als team steeds verder weg van de rest van de vereniging en komt op een eilandje te staan. En dat is ook niet goed voor de vereniging.” En natuurlijk spelen ook de financiën een rol. De Wijs, die alle begrip voor dit besluit heeft, besloot daarop om voorlopig te stoppen met het trainerschap.

“Het is jammer. Dit zijn de teams die je er sportief gezien juist bij wilt hebben”, aldus Roper. Vanuit de voorbeelden van De Hollandse Pot Enzo VVU D1 en Sliedrecht Sport H1 en D1 weten hij en Van Mourik te vertellen wat er zoal bij komt kijken en welke ingrediënten volgens hen kunnen leiden tot een succesvolle stap naar de eredivisie.

Ontdek meer over deze ontwerpen en welk ‘advies’ Jasper de Wijs in de vorige aflevering van gast Mark Afman kreeg, waarom Mark Roper vreest dat de topdivisieteams wel eens leeg getrokken zullen kunnen worden, hoe we Michaël Parkinson bijna kwijt waren geraakt voor het Nederlands Team, en over het overige nieuws dat besproken wordt in aflevering 11 van Tijd Voor Volleybal.


Terug naar nieuws overzicht


Business Club