25|11

Voorbeschouwing: D1 wacht zware Europese klus

Op 4 december mogen onze dames weer Europees aan de slag. In een ongetwijfeld kolkende De Basis wacht de Duitse vice-kampioen SSC Schwerin. Een behoorlijk zware dobber en dus is het tijd voor een blauw-witte stunt...

Voorbeschouwing: D1 wacht zware Europese klus

Foto’s: Pim Waslander

Met de Duitse vice-kampioen en ‘Rekordmeister’ SSC Palmberg Schwerin wacht er een zware klus voor de Sliedrechtse dames in het dertiende Europese seizoen. De twaalfvoudig Duitse landskampioen maakte het Allianz MTV Stuttgart in de finalereeks om het kampioenschap nog heel lastig en uiteindelijk moest een vijfde wedstrijd de beslissing brengen die in het voordeel van Stuttgart uitpakte.

KOOP HIER JE TICKETS VOOR DE EUROPACUP-WEDSTRIJD

Als kampioen 2017-2018 van Duitsland waren de Schweriner afgelopen seizoen niet ver van een stunt in de Champions League. De uiteindelijke verliezende finalist, het Conegliano van Robin de Kruijff, kreeg in Schwerin met 3-0 klop (1e set: 36-34). Ook de Poolse kampioen Lods werd daar verslagen en zelfs poulewinnaar Scandicci moest met een 3-1 verliesbeurt weer terug naar Italië.

Oppermachtig
In de reguliere competitie moest Schwerin het sterke Allianz MTV Stuttgart nog net voor laten gaan; na 22 wedstrijden was er een puntverschil van twee. Ook in de kampioensreeks lukte het uiteindelijk niet om de begeerde dertiende titel te pakken en werd in de vijfde wedstrijd met 3-2 verloren. In de bekerfinale waren ze echter, tegen datzelfde Stuttgart, oppermachtig en werd het een cleane 3-0.

Tractor
De historie van Schwerin in de Duitse competitie gaat terug naar de jaren ’70, toen onder de naam ‘Tractor Schwerin’ zeven keer het landskampioenschap werd behaald. Ook is de club al vele jaren Europees van de partij met als hoogtepunten de winst in de Europacup I in 1978 en een derde plaats in de CEV Cup in het seizoen 2015-2016. De club kent ook een historie met Nederlandse speelsters. De meest bekende daarvan is onze eigen Carlijn (Ghijssen-Jans). In het seizoen 2009-2010 speelde zij, samen met Caroline Wensink, bij Schweriner SC. In dat seizoen kreeg zij de set-ups van Duits international Denise Hanke en diezelfde Hanke treft Carlijn komende december weer, want zij maakt nog steeds deel uit van de selectie van Schwerin (na wat uitstapjes naar Turkije en Polen).

 

Britt Bongaerts
Nederlandse inbreng is er ook in het huidige seizoen bij de Duitse ploeg, spelverdeelster en international Britt Bongaerts maakt opnieuw deel uit van de selectie en Nicole Oude Luttikhuis is overgekomen vanuit Ladies in Black Aken. Voormalig Sliedrecht Sport-speelster Tessa Polder bewandelt de omgekeerde weg en sluit zich aan in Aken bij het team van Saskia van Hintum en zien we dus niet terug in sporthal De Basis (althans niet al speelster, misschien wel als aandachtig toeschouwer).

Duitse internationals
Doordat trainer/coach Felix Koslowski ook de nationale ploeg van Duitsland onder zijn hoede heeft, zien we in de selectie van SSC Palmberg Schwerin ook de nodige Duitse internationals. Denise Hanke, captain van de Duitse nationale ploeg en spelverdeelster, is daar een voorbeeld van, maar ook libero Pogany is van vaste waarde voor het nationale team. Inmiddels krijgen ook diagonaal Drewniok en midden Scholzel daar speeltijd.

Internationaal gezelschap
Naast Nederlandse is er uiteraard ook nog meer buitenlandse inbreng. Twee Amerikaansen, een Hongaarse en een Kroatische maken Schwerin tot een internationaal gezelschap. Het team kent ten opzichte van vorig seizoen geen grote wijzigingen. Tien speelsters van 2018-2019 maken wederom deel uit van de selectie voor dit seizoen. Het vertrek van basisspeelster en Duits international Jennifer Geerties naar Conegliano is de belangrijkste wijziging ten opzichte van vorig seizoen.

Sinterklaas
Op basis van de krachtsverschillen tussen beide competities mag gesteld worden dat de blauw-witten de underdog zijn in de confrontaties, die in december zullen worden gespeeld. Vorig seizoen was Allianz Stuttgart al duidelijk een maatje te groot voor Sliedrecht en SSC Palmberg Schwerin doet daar niet veel voor onder getuige de krachtsverschillen in de competitie. Aan Sliedrechtse kant zal dus alles uit de kast gehaald moeten worden om er een mooie tweestrijd van te maken, te beginnen bij de thuiswedstrijd op woensdag 4 december in Sporthal De Basis. Feit is wel dat opnieuw een Europees topteam te zien is in Sliedrecht en volleyballiefhebbers dan ook zeker aan hun trekken zullen komen. En… Sinterklaas is ook weer in het land, dus wie weet wat die nog in petto heeft.


Terug naar nieuws overzicht


Business Club