17|04

Voorbeschouwing: niets is zeker in de Beker

Op 1 april was het exact tien jaar geleden dat de dames van Sliedrecht Sport de eerste landstitel in de wacht sleepten. In Sneek werd in de vierde wedstrijd een beslissende 3-1 zege geboekt in een kolkende sporthal met heel veel blauw-wit op de tribunes. Daarmee was het nog niet klaar want op zondag 22 april 2012 werd ook nog eens, ook voor de eerste keer, de Nationale Beker veroverd. Op Tweede Paasdag gaat Dames 1 op voor de zesde Beker... Carel van Rijsbergen kijkt er naar uit.

Voorbeschouwing: niets is zeker in de Beker

Foto: Jan van der Ham

Nu, tien jaar later, staan de dames aan de vooravond om opnieuw te strijd aan te gaan in de Bekerfinale. Op zondag 18 april wordt deze in Ede gespeeld met als tegenstander VV Utrecht. Wie tien jaar geleden de uitspraak had durven doen dat dit de negende bekerfinale van een vijfvoudig bekerkampioen zou zijn, zou meewarig zijn aangekeken. Maar het is inmiddels een feit en dat niet alleen… In het afgelopen decennium werden er ook nog eens vijf extra landskampioenschappen binnengehaald en werd zes keer de Supercup gewonnen. De prijzenkast is op dit moment door deze successen gevuld met zeventien trofeeën!

In de afgelopen zes jaar ontbrak Sliedrecht Sport slechts één keer in de finale en dat was, vanwege een corona-uitbraak binnen het team, vorig seizoen. Vanaf seizoen 16/17 waren de Sliedrechtsen steevast van de partij en in de vier gespeelde finales werd er één keer verloren (van Sneek in 2017) en kon drie keer de Beker omhoog gehouden worden en in de bus mee terug naar Sliedrecht.

Met dat doel zal op maandag 18 april ook de strijd worden aangegaan in Ede. Voor de Utrechtse tegenstander is het de vuurdoop in een Bekerfinale. Nog nooit eerder wist de ploeg van Ana Rekar de bekerfinale te bereiken en daarmee bewijst het Bekertoernooi opnieuw de uitspraak ‘niets is zeker in de Beker’.

De Utrechtse dames versloegen in eigen huis in de halve finale verrassend Bekerwinnaar Apollo in een zinderende vijfsetter na een 0-2 achterstand. In de derde set werden nog drie Bornse matchpoints voorkomen en kwam de ommekeer. Sliedrecht Sport rekende in aanloop naar de finale knap af met Sneek (kwartfinale) en Zwolle (halve finale) en liet zich door deze twee rivalen niet verrassen.

Net als in de voorgaande bekerfinales wordt Sliedrecht Sport ook nu meer aangemerkt als de favoriet. En dat is ook niet zo vreemd als we kijken naar de eindstand in de reguliere competitie (2e versus 6e), de onderlinge resultaten in de competitie (twee keer winst voor Sliedrecht) en de ervaring in het spelen van finales aan Sliedrechtse kant. De dames zijn het inmiddels wel gewend om als favoriet de strijd aan te gaan, maar weten ook maar al te goed dat dat geen enkele garantie geeft op winst. Uitgaan van je eigen kracht is prima maar dan zul je dat ook moeten laten zien in het veld. Met dat besef zal Vera Koenen haar team richting de Bekerfinale loodsen en zal het team moeten laten zien dat ze er staan.

Het belooft daarmee opnieuw een mooie strijd te worden in Ede!

 

Hier lees je het interview met Jolijn, in aanloop naar de Bekerfinale, op Volleybal.nl
De nodige ervaring met het spelen van finales en andere belangrijke wedstrijden, maken dat De Haan goed om kan gaan met de druk. Op een spannend moment neemt ze het heft juist graag in eigen handen: ‘Dan denk ik juist: geef die bal maar aan mij, ik los het wel op.’


Terug naar nieuws overzicht


Business Club