08|08

Yorick de Groot pakt zilver op EK Beach

Ongetwijfeld zonder al te hoog gespannen verwachtingen reisden het gelegenheidsduo Yorick de Groot en Leon Luini af naar het EK Beach in Wenen. Beiden hadden een geblesseerde partner en bovendien zijn ze allebei verdediger. Het resultaat is echter alleszins om over naar huis te schrijven...

Yorick de Groot pakt zilver op EK Beach

Foto’s: website CEV
In dit artikel op de site van de NOS lees je de eigenlijk bizarre omstandigeden waaronder Yorick – groot geworden bij Sliedrecht Sport en oud-speler van Heren 1 – en Leon plots teammaten werden en toch naar het EK gingen. “Waar Luini en De Groot dus moesten wennen aan elkaar, was het voor de tegenstanders ook lastig om tegen een gelegenheidsduo aan te treden. “Zij hebben dan waarschijnlijk zoiets van: shit, we spelen tegen twee verdedigers. Dit móéten we wel gaan winnen.”
Na goed de poule doorgekomen te zijn (tweede) wachtte de ’round of 24′ tegen een Tsjechisch duo. Deze wedstrijd werd eenvoudig gewonnen en Yorick en Leon begonnen steeds beter te spelen. Vervolgens mochten de mannen aantreden in het stadion tegen het thuisteam Oostenrijk. Het resulteerde in een supersfeer en een gezellig en fantastische ambiance waarin de mannen prachtig volleybal lieten zien. Knappe blokkeer acties van Leon en super verdedigingswerk van Yorick zorgde voor een 2-0 overwinning én een treffen tegen de Olympische en wereldkampioenen Mol en Sørum (waar tegen Yorick in de finale van het EK van 2021 verloren had).
Deze wedstrijd werd memorabel en fantastisch. In de eerste set hadden Mol en Sørum de overhand en wisten vrij gedecideerd te winnen. Maar in de tweede set knokten Yorick en Leon voor ieder punt. Achterin werd alles opgeraapt, leuke combinaties werden gespeeld en zo werd het 1-1. In de allesbeslissende set lukte werkelijk alles bij Leon en Yorick; echt een fantastische volleybalwedstrijd om te zien. Mede dankzij variaties in serve en aanval en een behoorlijk portie lef, zorgden voor een schitterende 2-1 overwinning en toegang tot de halve finales op zondag.
De halve finale tegenzet team uit Oekraïne gingen Yorick en Leon weer vol inzet aan. De blauw-gelen bleven goed bij, maar aan het eind van de twee set werd het verschil gemaakt door de Nederlandse mannen: een 2-0 overwinning en dé finale om het Europees Kampioenschap.
In de finale bleek Zweden helaas te sterk, maar Yorick en Leon hebben een super toernooi gespeeld. Dat bleek ook wel uit alle media aandacht die de mannen kregen. Van harte gefeliciteerd!


Terug naar nieuws overzicht


Business Club